Welkom!‎ > ‎Getuigenissen‎ > ‎

“Ik ga met meer plezier naar mijn werk”

Edwin Van Troostenberghe
Bibliothecaris bibliotheek Middelkerke


Ik ben het soort mens dat niet te lang met hetzelfde kan bezig zijn. Toch hou ik het al dertig jaar vol als bibliothecaris. Omdat inhouden en diensten voortdurend veranderen.

Op een bepaald moment was er een grote kloof gegroeid tussen het ideaalbeeld dat ik mij gevormd had en wat in de hoofden van mijn medewerkers leefde. Ik besefte dat zij meer met de dagelijkse beslommering bezig waren, van ‘lastige’ klanten tot dienstweigerende computers. Terwijl mijn geest voortdurend gevoed werd met prikkels uit studiedagen, uit de vakliteratuur en uit mijn ervaringen en frustraties als burger. Ik vond het zonde dat mooie inzichten uit de wereld van de leidinggevenden dode letter bleven op de werkvloer. Dat veel goedbedoelde projecten geen structurele bodem kregen.

Ik besloot samen met collega’s van andere bibliotheken scheep gaan in een project voor een grote vertaalslag. Stap voor stap het ideeëngoed operationaliseren, met een betere dienstverlening als resultaat.

Een interne reorganisatie bracht een grotere betrokkenheid van mijn medewerkers met zich mee. In de loop van het Traject Delphi leerden we dezelfde taal spreken. We hielden hetzelfde doel voor ogen. We leerden super kritisch zijn. En ja, er werd soms wat gemord en tegen getrokken. Niet iedereen wil als een standwerker op de markt staan. Maar nu staan we tegenover de klant als team, met een bepaalde trots en zelfzekerheid die ik me altijd gedroomd had. En al zie ik nog dagelijks minstens vijf wrevelpunten, dat wordt rijkelijk gecompenseerd door de vele leuke reacties die we krijgen van onze klanten.

Inmiddels is verandering een deel van onze cultuur. Ik hoef ik er niet tegen op te zien om een nieuw werkpunt op tafel te gooien. Mijn medewerkers denken mee en ik ben al lang niet meer de expert die alles weet, maar een coach die ook af en toe een knuppel in het hoenderhok gooit. Ik ben niet langer bang voor de reacties van de mensen met wie ik elke dag aan de slag moet. Ik ga met meer plezier naar mijn werk.

september 2011